De sneeuw in!

Parachutes in de bergen… tegenwoordig zie je ze steeds vaker! Waar het mee is begonnen is Paraski. Paraski is ontstaan in de bergen. Er moesten reddingsoperaties worden uitgevoerd in onherberzame, besneeuwde gebieden. Parachutisten werden gedropt, waarna zij op een bepaalde locatie landden en met de ski’s veder moesten naar het slachtoffer. Zij gebruikten de parachute om op een bepaalde locatie te landen. Van hoog naar laag, net als parachutespringen in Nederland.
Deze sport wordt nu nog toegepast in de vorm van precisiespringen(PA springen) met grote parachutes. De para’s moeten landen op een schijf op een berghelling van minimaal 30 graden. Het tweede deel is het skiën van een reuzeslalom (totaal 2x). De achterstand in tijd van het skiën wordt in centimeters bijgeteld bij de centimeters van het PA springen. Deze sport wordt nog toegepast in diverse skilanden. (bron: www.parachute.nl)
Daarnaast heb je de bekende sport paragliden, men gebruikt een groot eliptisch gevormd scherm om van de berg te vliegen. Zij starten op de berg met een aanloop. ‘s Zomers vliegen parapentes op thermiek. ‘s Winters gaat dat minder makkelijk, er is bijna geen stijgende lucht. Aerobatics zijn goed uit te voeren met deze schermen. In Nederland kun je parapenten met een lierstart op diverse terreinen.
Daarnaast is er een vrij jonge sport: speedriden. ( speedflying heet de sport als de vleugel te voet wordt opgestart). Het is ontstaan uit het Mountain-swooping ( niet voor watjes, alleen in Zwitserland te doen), bladerunning en skifliegen.Voor speedriding heb je een kleinere parachute. Het is een combinatie van een parachute en een parapente. Het heeft het formaat van een parachute, maar ook de vormen van een parapente. Bij speedriden heb je ski’s onder je voeten. Je hoeft niet per sé te kunnen vliegen onder een parachute of parapente, maar je moet wel goed kunnen skiën. Dan ga je over de pistes, door de lucht bij ontoegankelijke delen en weer verder op je ski’s. Je vliegt dus langs de bergen naar beneden.Dit geeft waanzinnige beelden en het moet echt bizar wreed zijn. ( bron: http://www.speedriding.nl/ en diverse vrienden die al een aantal jaar gaan speedriden).

En durf jij het aan om die rare latten onder je voeten te zetten?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s