Een RW-FS-suit, wat is dat?


Vorige post ging over de FF suits. In deze post leg ik je uit wat een RW/FS suit is. De meeste para’s hebben een dergelijk pak wel aan gehad, want in den beginne ligt men op de buik. Zo snel er een brevet binnen is … dan zien veel van ons alle hoeken van het luchtruim. En dat is goed! (daarover in een andere post meer).

Waarin verschilt een RW suit ten opzichte van een FF suit?

Laten we beginnen bij de benen. RW pakken hebben tegenwoordig allemaal booties. Dat zijn van die kappen over je benen. Hierdoor krijgen je benen meer de functie van een motor, je kunt er mee vooruit en achteruit vliegen. Hoe groter deze booties, hoe meer vermogen je hebt. Hoe harder je ook moet afstoppen! De competitie varianten van de de RW suits hebben tegenwoordig ook air vents. Deze openingen net onder de kni”een in het pak zorgen ervoor dat lucht in de booties komt en deze zicht opblazen. Het resultaat zijn straalmotoren van benen.

Team UL in RW suitEen ander verschil zijn de grips. De huidige FF pakken zijn strak en glad en hebben geen uitstekende delen. Omdat FS’ en in een teamverband gebeurt waarbij je elkaar oppakt, zijn grips een noodzaak. Hierdoor kun je elkaar gemakkelijk vastpakken, onder dat er iemand in je velletje knijpt. De grips zitten bij de benen ( meestal binnen- en buitenkant) en op de armen ( 1 of 2 grips).

De RW suit is ook uitgevoerd in strak materiaal, zodat je een goede valsnelheid hebt. Ben je zwaarder, dan kun je beter een pak nemen wat gemaakt is voor snelle vallers. Het grootste verschil zit ‘m dan in de gebruikte materialen en hoe strak een pak rond je lichaam zit.

Fabrikanten RW-suits

Er zijn veel fabrikanten van RW suits. Snuffel eens rond op internet en vraag in je skydive groep wat voor merk pak zij springen en hoe dat hun bevalt. Ieder merk heeft zijn plussen en minnen. Sinds april ’14 spring ik in een ParaSport Italia suit, deze bevalt mij er goed. Het draagcomfort is hoog en de booties zijn fantastisch. Mijn eerste pak was een Bev-Suit, aanbevolen door clubleden. Ik heb daar 6 jaar in rondgesprongen met veel plezier.

Kijk bij mijn vorige post voor alle adressen!

Waar zie ik jou binnenkort in vliegen? Let me know!

Ciel Blue,

Fanny

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s