Nederlands record parachutespringen, training 3. Photcredits: Henny Wiggers

Nieuw Nederlands Record Parachutespringen onderweg?

In september 2014 gaat het gebeuren: een Nieuw Nederlands Record Parachutespringen!Nederlands record parachutespringen 1999, fotocredits ?

Het oude record stamt uit 1999, dus nu, 15 jaar later is het hoog tijd voor een nieuwe plak. Deze bestond uit 72 para’s en is op Texel gevlogen. Het dames record ligt een stuk lager (25) en is in 1993 neergelegd.

Dit jaar vindt de recordpoging plaats op Teuge. Er is veel vliegcapaciteit, vooral omdat er nog enkele Skyvans en een extra 208 bij komt. Natuurlijk hopen op goed weer, want de recordpoging is eind september. Daarnaast is het even duimen en heel hard trainen om ook mee te mogen vliegen in de formatie!

De trainingen voor het Nederlands Record parachutespringen

Sinds mei dit jaar wordt er al hard gewerkt voor het nieuwe record. Iedere maand is er een weekend gepland om grote formaties te springen. Tij
dens deze trainingen leer je veel over de bijzonderheden van het bigwayen en met veel mensen bij elkaar in de lucht zijn. We trainen standaard uit 2 Grand Caravans. De grootste formatie waarin ik tot op heden heb gelegen is 30+. Ik merk dat ik na  drie keer meetrainen rustiger ben qua voorbereiden en niet gespannen ben. Ga ik het wel redden, val ik er niet onderdoor? Nee, je redt het praktisch altijd, zolang je maar scherp blijft.

Dat is ook een voorwaarde: scherp zijn. Wat gebeurt er voor je? En altijd actief blijven vliegen in de formatie. Want als je ontspant, ga je up floaten. Met alle gevolgen van dien, zoals een formatie die scheef ligt, of jij dit ineens in de formatie duikelt. Laat dan los en ga opnieuw opbouwen.

Nadat het break off teken is gegeven ga je weg in je tracking groep. Je tracking leader geeft de richting en snelheid aan. Hem/Haar volg je, totdat je gaat opbreken en je het laatste stuk van de separatie vliegt. Scherp zijn is een moet, geen optie. Onder je parachute hetzelfde verhaal, in september hangen we met 84+ in de lucht, dus ogen open en rustig vliegen. Spiralen is not done, zo simpel is het.

Bigwayen doe je niet even erbij. Het lijkt wat suf omdat je veel op een plaats ligt, vooral als je een centerpositie hebt. Maar je kunt genoeg blijven leren door actief te vliegen en je houding te analyseren. Dat helpt mij ook en zorgt ervoor dat ik iedere keer stappen voorwaarts maak.

Blue Skies,

Fanny

 

Oh, ik heb trouwens een hele mooie spaarpot gehad. Wil je deze ook vullen? Stuur een berichtje!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s